Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Ρόδινος Δρόμος - Αντί προλόγου

Κείμενο: Νίκος Παπακώστας


Από τα παιδικά μου χρόνια η σχέση μου με τη ροδιά ήταν ανεξήγητα θελκτική (μιας και μεγαλώνουμε παρέα αρκετά χρόνια μέχρι σήμερα στο σπίτι των παππούδων μου) όπως και με τους ανθούς των ρόδων.


Ανέκαθεν το ρόδι ήταν σύμβολο καλής τύχης, πλούτου, γονιμότητας και ευημερίας. Εκτός βέβαια από την εξαιρετική γεύση, το άρωμα και το χρώμα του, διαθέτει
σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες ενώ θεωρείται πως συμβολίζει τις ευλογίες του Θεού και την ανάσταση για τους ορθόδοξους χριστιανούς. Είναι μάλιστα ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα (μαζί το ροδάκινο και το κεδρόμηλο) του Βουδισμού, ενώ ο Μωάμεθ σε ένα απόσπασμα από το Κοράνι προτρέπει τους πιστούς του λέγοντας: "Φάτε ρόδια γιατί καθαρίζουν τον οργανισμό και την ψυχή από τη ζήλια και το μίσος".

Στην προκειμένη περίπτωση ο Ρόδινος Δρόμος έχει διττή έννοια, καθώς αφενός η ποίηση θα μπορούσε να είναι σαν ένα ρόδι σαγηνευτικά άγνωστο καθώς το ανοίγεις, πολυποίκιλο, διαφορετικό, δροσερό, αμέτρητο σαν ένας μικρός κόσμος, όπως γεμίζεις τη χούφτα σου με τους σπόρους του. Αφετέρου θα μπορούσε να είναι σαν τους ανθούς ενός ρόδου, μαγευτική παρουσία, ευωδιά, χρώματα αλλά μόλις θελήσεις να το αγγίξεις μπορεί να σε τρυπήσει με τα αγκάθια του. Αυτή είναι η ποίηση τρυφερή, γοητευτική, απαστράπτουσα, ευωδιαστή, απροσπέλαστη αλλά και θανάσιμα κοφτερή όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.
Με άλλα λόγια πρόκειται για μια αμφίδρομη σελίδα στίχων, ποίησης, λόγου, σκέψεων και έκφρασης γενικότερα χωρίς ίχνος έπαρσης και καθωσπρεπισμού. Γεννήθηκε από μια προσωπική ανάγκη να βρουν κοινωνούς οι σκέψεις, οι στίχοι και τα πονήματά μου. Να αγκαλιάσουν, να αγγίξουν, να αγαπηθούν και να βρουν λόγο ύπαρξης μέσα στις ψυχές που θα φωλιάσουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σελίδα θα περιοριστεί μόνο εκεί.
Είθε να είναι όλη μας η ζωή ένας Ρόδινος Δρόμος…

Νίκος Κ. Παπακώστας, Θεσσαλονίκη 29/9/2018

Η τρελή ροδιά [Χειμερινοί κολυμβητές]
 



Υ.Γ.
Όπως σας υποσχέθηκα, από σήμερα θα δημοσιεύονται στο blog του Τραγουδοποιός.Gr κείμενα του φίλου και συνακροατή Νίκου Παπακώστα...  


Μπορείτε να βρείτε τον Ρόδινο Δρόμο και στο facebook:
https://www.facebook.com/rodinosdromos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου